Pokarm epigenetyczny. Brzmi to bardzo
tajemniczo.
Co to takiego więc jest?
Zacznijmy może od początku. Od definicji: co to jest
epigenetyka?
Epigenetyka jest nauką o procesie przekazywania informacji z
DNA na wytwarzane w organizmie białka i kwasy rybonukleinowe. Bada czynniki mające bezpośredni wpływ na
ten proces.
Nasz organizm, nasze komórki ciągle są odnawiane. Stare,
zużyte, zniszczone są wydalane a na ich miejsce powstają nowe. I bardzo ważne
jest, żeby ten proces przekazywania informacji był niezakłócony. Ponieważ
zamiast spodziewanego białka możemy otrzymać zupełnie, ale to zupełnie inne.
Na tę transmisję ma wpływ, jak się okazuje wiele czynników
np. psychika, stres, doświadczenie życiowe a także dostarczenie odpowiednich
składników pokarmowych czyli po prostu dieta. Tym właśnie zajmuje się z kolei
nutrigenomika. Bada ona w jaki sposób to
co jemy wpływa na proces przekazywana genów i jakie zmiany, skutki powoduje to
dla organizmu, a więc zdrowotne czy chorobowe.
Jednym z jej celów jest opracowanie indywidualnej diety
zmniejszającej ryzyko choroby i poprawiającej stan zdrowia.
Jak z tego wynika odpowiednia dieta, dostarczenie
organizmowi potrzebnych materiałów do budowania przy jednoczesnym jak
największym blokowaniu tych niepotrzebnych czy wręcz szkodliwych,
trujących jest bardzo ważna.
Świetnym przykładem wpływu pożywienia na sterowanie przekazywaną
informacją jest rozwój roju pszczelego.
Larwy pszczele na początku rozwoju są takie same. Dopiero później pod
wpływem różnego pożywienia - larwy
karmione cały czas mleczkiem pszczelim zawierającym białko zostają królowymi,
natomiast karmione miodem i pyłkiem
tylko robotnicami. To pokazuje jak ważna rolę spełnia odpowiednie pożywienie.
A więc pokarmem epigenetycznym będzie ten pokarm, którym
możemy wpływać na przekazywanie informacji z naszego genomu na wytwarzane w
naszym organizmie białko i tak kształtować ten proces, aby blokował geny złe
a „promował” dobre.
Czy takie pokarmy epigenetyczne istnieją? Tak. Ale
o tym już niedługo.